DVD BOX ''VASTENAVEND VERBEELD'' KRABBEGAT VANDAAG GEPRESENTEERD! 2011

VASTENAVEND VERBEELD 2000 

Vanmiddag was het dan eindelijk zover. De schatkist aan vastenavend materiaal van 'T Krabbegat werd gepresenteerd in de grote zaal van Den Enghel. De allereerste dvd box werd uitgerijkt aan Cees Becht oftwel de eerste naoorlogse prins Nilles 1. Op deze prachtige 6 dvd box zie je beelden die nog nooit uitgbracht zijn. Henk Melkert, Nol Leys, Joost Eykman, Eric Elich en Albert Joosen hebben zeker anderhalf jaar aan de zes DVD’s gewerkt. Oorspronkelijk zou er maar 1 DVD worden uitgebracht: de Verwon- dering. Een dvd over het verhaal en de ontwikkeling van de vastenavend in de afgelopen 66 jaar. “De vastena- vend is de rode draad in deze DVD, als de koperen knopen van een adjudan- tenpak,” zegt Joost Eykman. “Maar het verhaal en de ontwikkeling lopen als de tressen van het pak, als vertak- kingen die wel steeds weer terugko- men bij de rode draad.Zo laten we bijvoorbeeld zien hoe de 11-11-viering op ‘t Bleekveldje is ontstaan, wat voor invloed de watersnoodramp indertijd op de vastenavend heeft gehad.” De naam ‘De Verwondering’ dekt de lading heel aardig, vindt hij. “Eigenijk is het steeds hetzelfde, maar toch steeds anders. Zelfs na 66 jaar verwon- dert de vastenavend nog steeds.” De DVD bevat prachtige, nooit eerder vertoonde beelden, vertellen de makers. Hoe de stad volloopt voor de intocht, hoe bandjes zich in de coulissen voorbereiden op het dweil- bandfestival, hoe alle dweilen naar de Grote Markt gaan voor het vallen van de Kraai. Zes DVD’s
In totaal konden hiervoor 65 DVD’s gebruikt worden, opnames van gemiddeld een uur en zo’n 16.000 foto’s uit het archief van de stichting. Mate- riaal kwam uit het eigen filmarchief, maar ook van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Regionaal Archief in het Markiezenhof en diverse privécollecties. Na het maken van 1 DVD bleef er dan ook nog heel veel bijzonder materiaal liggen, waar geen ruimte meer voor was… en dus besloot de stichting nog 5 DVD’s meer uit te brengen, voor de ware vastenavend-fijnproevers. De box bevat naast De Verwondering nog twee DVD’s met hierop materiaal uit alle optochten sinds 1946. Een andere DVD toont eerder uitgebrachte filmpjes als ‘Dweilen met de Peperbus’, ‘De Knollentuin’ en ‘De verjaardag van de Nar’. Heel bijzonder hierop is een gerestaureerde film uit 1951. Hierin is de Gertrudisbron te zien, die in die tijd nog bij eb bloot kwam te liggen. De toenmalige prins Cees Becht kroop hier uit de slikken en kwam hier aan het eind van de film weer terug. De film is indertijd uitgezonden in de bioscoop. De laatste twee DVD’s tonen in chro- nologische volgorde de historie van de vastenavend. Optochten, zelfs nog uit 1928. “De optocht ging toen via de Bruinevisstraat en de Rijkebuurtstraat naar de binnenstad,” vertelt Nol. “. “Je ziet mensen dansen, ze zijn heel actief bij de optocht betrokken. Ter- wijl niemand langs de kant verkleed is…en toch straalt het plezier er af!” Ik heb de dvd box vandaag ook gehaald, en ik moet je zeggen: 'Al degene die van Vastenavend houden moet deze bijzonder dvd box gewoon in huis halen!Zelf heb ik in 1994 meegedaan in de optocht in het krabbegat met de Carnavals bouwploeg B.C. De Bokkerijders, en we werden in 1994 eerste met onze prachtige creatie toen '' De Wereld Wagen'' Ook die wagen zag ik op de beelden voorbij komen, en dat deed me weer mooie herinneringen ophalen. Hieronder zal ik jullie de eerste foto's van vandaag laten zien van de uitrijking van de eerste dvd box! Kijk en geniet. Wil je nou zelf de dvd box bemachtigen klik dan HIER .

VASTENAVEND VERBEELD (63) VASTENAVEND VERBEELD (22) VASTENAVEND VERBEELD (4) 
VASTENAVEND VERBEELD (6) VASTENAVEND VERBEELD (21) VASTENAVEND VERBEELD (24) 
VASTENAVEND VERBEELD (28) VASTENAVEND VERBEELD (29)VASTENAVEND VERBEELD (30) VASTENAVEND VERBEELD (31) VASTENAVEND VERBEELD (35) VASTENAVEND VERBEELD (41) VASTENAVEND VERBEELD (46) VASTENAVEND VERBEELD (51) VASTENAVEND VERBEELD (56) VASTENAVEND VERBEELD (64) 
VASTENAVEND VERBEELD (65) VASTENAVEND VERBEELD (66)VASTENAVEND VERBEELD (2) 

Hier kan je alvast kijken naar de trailer van de dvd box!
  

Plaats een reactie